Γίνετε μέλος του blog μας

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Μπιφτέκια από φακές και λαχανικά νηστίσιμα!!!

Για όσους θα κάνουν "μπλιάχ", σας δίνω το λόγο μου ότι είναι τα πιο γευστικά, ανατρεπτικά και μυρωδάτα "ψευτομπιφτέκια" που θα έχετε φάει τις μέρες που δεν θέλετε να φάτε κρέας...
Ιδανική λύση για δύσκολα παιδάκια μικρά ....και μεγάλα  που αντιπαθούν τη φακή!!!
Μπορούν να συνδυαστούν με πατάτες φούρνου, σκέτα μαζί με μια σαλάτα, ακόμα και σε μπέργκερ προσθέτοντας λίγη κέτσαπ που ταιριάζει γάντι!!!






Yλικά:
1/2 σακουλάκι φακές ψιλές 
1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο στο μούλτι
2 καρότα τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο αλεσμένες μαζί με το κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη 
1 γεμάτη κουτ.σ. πελτές ντομάτας
1 χοντρή φέτα ψωμί μουσκεμένη και στυμμένη
1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ.ζάχαρη
1 κουτ.σ. γαλέτα φρυγανιάς +επιπλέον για πασπάλισμα
αλάτι-πιπέρι
λίγο αλεύρι 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν για 20' λεπτά, τις πετάμε το πρώτο νερό τους, αντικαθιστούμε με καινούριο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20΄λεπτά. Σουρώνουμε ξανά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Αφού οι φακές κρυώσουν τις ζουλάμε  με τα χέρια μας να λιώσουν όχι όμως τελείως.
  3. Μέσα στο μπολ με τις φακές προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα καρότα, την ντομάτα, τον πελτέ, το ψωμί, το λάδι, αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη, τη φρυγανιά και λίγο αλεύρι.
  4. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά.
  5. Επειδή το μείγμα αυτό δεν είναι εύπλαστο ούτε και ελαστικό, πιάνουμε μικρές χούφτες, ίσα ίσα της στρώνουμε λίγο με τις παλάμες μας και με γρήγορες κινήσεις μεταφέρουμε τα μπιφτέκια αυτά σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
  6. Πασπαλίζουμε με επιπλέον γαλέτα την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200' βαθμούς των αντιστάσεων για τουλάχιστον 40' λεπτά! Ελέγχουμε με ένα πιρούνι εάν η κρούστα έχει ψηθεί. Περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους πριν το σερβίρισμα.
  7. Με μια σπάτουλα σερβίρουμε προσεχτικά για να μη διαλυθούν!

Kαλή σας επιτυχία!!!





2 σχόλια:

  1. Καλο μηνα καλη μου Μαριφανη!!
    Μα τι πρωτοτυπη συνταγη ειναι αυτη????!!!
    Μπραβο σου κ πολλα συγαχρητηρια! Πολυ νοστιμα φαινονται τα μπιφτεκακια! Κ δε σου λεω καθολου ψεματα λογω ημερας!:-)
    Ξετρελαινομαι για φακες κ σιγουρα θα την φτιαξω αμεσα!!
    Σε φιλω! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά έγιναν πολύ γευστικά. Αρχικά είχα βράσει τις φακές με την προοπτική να τις κάνω στην κατσαρόλα σούπα, αλλά μετά μου ήρθε ουρανοκατέβατη αυτή η σκέψη και είπα να την τολμήσω... Άλλωστε γίνονται διάφοροι νόστιμοι "κεφτεδοειδείς" μεζέδες όπως π.χ. τα ρεβύθια! Και καλά έκανα τελικά καθώς πετύχανε τα φακιδομπιφτεκάκια μου! Να τα φτιάξεις κι εσύ οπωσδήποτε Εύη μου!
    Προσοχή μόνο γιατί δεν πλάθονται εύκολα, ίσα ίσα στη χούφτα σου θα πιάσεις ποσότητες και απλά θα τα βάλεις στο ταψί!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας