Ζυμωτό καρβέλι απ' τα χέρια σας !!!


Πιστέψτε με, δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε το δικό σας ψωμάκι στο σπίτι!





Υλικά:
300 γρ. αλεύρι κίτρινο κατηγορίας Μ για ζυμωτό ψωμί
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
1 φλιτζ.τσ. νερό χλιαρό
1/2 φίτζ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη 
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
λίγο λάδι για την επάλειψη

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ αδειάζουμε το νερό και το λάδι και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αλεύρια εναλλάξ και αφού αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι ρίχνουμε και το αλάτι ζυμώνοντας. Το αλάτι είναι καλό να μπει προς το τέλος της διαδικασίας διαφορετικά η μαγιά δεν ενεργοποιείται, αντιθέτως χάνει τη ρόλο της.
  3. Όταν το ζυμάρι μας έχει πάρει το περισσότερο αλεύρι και έχει γίνει μαλακό και λείο, το μαζεύουμε σε μπάλα, το αφήνουμε μέσα στο μεταλλικό μπολ που πρώτα έχουμε πασπαλίσει τον πάτο του με λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα.
  4. Αφήνουμε το μπολ κοντά σε ζεστό μέρος ή το τυλίγουμε με ένα μάλλινο ύφασμα και αφήνουμε να φουσκώσει 30' λεπτά.
  5. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ελάχιστα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. 
  6. Πλάθουμε σε μπάλα πατώντας την λίγο για να γίνει πιο επίπεδη. Χαράζουμε ένα σταυρό στη μέση, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια ώστε να γίνει τραγανή και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για περίπου 45' λεπτά!!!
  8. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του για να σταθεί και κόβουμε!

Καλή σας επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις