Πρασόπιτα με υπέροχο σπιτικό φύλλο!!!

Γεια σαςςςς!!!
Είχαμε καιρό να τα πούμε....Βρισκόμουν όμως εκτός βάσης...

Λοιπόν όλο αυτό το διάστημα, μπορεί να έλειπα...αλλά δε σταμάτησα να μαγειρεύω!!!


Υλικά:
Για τη γέμιση
5 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κουτ.σ. γεμάτες τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το φύλλο
1 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
1 κουτ.σ. ξύδι
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώνει, περίπου 500 γρ.)
1 φλιτζ.τσ. νερό
λίγο γάλα για την επάλειψη 
σουσάμι για το πασπάλισμα 


Εκτέλεση:

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μαζί τα πράσα μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσουν. Όταν τα λαχανικά "πέσουν" και συρρικνωθούν αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να χλιάνουν.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι μαζί με το νερό, το αλάτι, το ξύδι και τη ζάχαρη και σταδιακά το αλεύρι. Μόλις πετύχουμε μια ομοιογενή ζύμη, μαλακή, ελαστική που δε θα κολλάει μαζεύουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20' λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει.
  3. Πιάνουμε ξανά τη γέμιση, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη φέτα, το αυγό που πρώτα το έχουμε χτυπήσει και τέλος τη φρυγανιά. Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο ακόμη ωμό λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. 
  5. Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  6. Αλευρώνουμε λίγο μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε με πλάστη όσο πιο πολύ μπορούμε τα 2 κομμάτια ζύμης.
  7. Μεταφέρουμε πολύ προσεχτικά το ένα φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί. Στρώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε με το χέρι μας. Αδειάζουμε τη γέμιση στρώνοντάς την ομοιόμορφα και σκεπάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο φύλλο μας. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια που προεξέχουν.
  8. Αλείφουμε με λίγο γάλα όλη την επιφάνεια της πίτας και χαράσσουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι εάν μας αρέσει.
  9. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 1' ώρα περίπου ή μέχρι να χρυσαφίσει η πρασόπιτα!

Σημ: Το φύλλο παραμένει τραγανό και μετά την πρώτη μέρα.
Σημ2:Ακόμη κι αν σας πέσει λίγο ξύδι παραπάνω και σας μυρίζει έντονα μην ανησυχείτε. Η μυρωδιά μόλις ψηθεί η πίτα μας εξαφανίζετε...Το πολύ πολύ να βγει ακόμη τραγανότερο το φύλλο!

Καλή σας όρεξη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις