Λαδένια Κιμώλου ! ! !


Υπέροχη, παραδοσιακή και πανεύκολη λιχουδιά από την όμορφη Κίμωλο που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις!!!




Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 5 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 300 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 3 κουτ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες ή σε χοντρούς κύβους
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα
  • ρίγανη
  • 3 κουτ. ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας έως ότι γίνει το ζυμάρι μαλακό και δεν κολλάει στα χέρια. Το πλάθουμε σε μπάλα, το σκεπάζουμε με μια νωπή καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30' λεπτά σε ελαφρώς ζεστό μέρος να φουσκώσει (προσωπικά το έβαλα μέσα σε μεταλλικό μπολ και το άφησα κοντά στο μάτι της κουζίνας που το άναψα για 10' λεπτά).
  2. Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και το ανοίγουμε με τα χέρια μιας.
  3. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια  με τον πελτέ, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την ντομάτα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και "περνάμε" με το λάδι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς τω αντιστάσεων για 20-25 λεπτά!
  5. Αφήνουμε να χλιαρύνει και την κόβουμε σε κομμάτια!!!


Δοκιμάστε την!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις