Γεμιστά ορφανά ! ! !




Υλικά:

  • 5 ντομάτες σφιχτές μεσαίου μεγέθους κατά προτίμηση 
  • 5 πιπεριές πράσινες 
  • μελιτζάνες, κολοκύθια (προαιρετικά)
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Για  τη γέμιση:

  • ρύζι Φάνσυ/Καρολίνα/Νυχάκι (υπολογίζουμε περίπου 1 κουτ.σ. κοφτή για κάθε λαχανικό)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ.σ. γεμάτη δυόσμος ξερός/ 4-5 κλωνάρια φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ.σ. σταφίδα (προαιρετικά, εγώ έβαλα στα μισά)
  • αλάτι-πιπέρι
  • ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ανοίγουμε τα λαχανικά. Κρατάμε τα καπάκια τους. Αδειάζουμε την ψίχα τους και την κρατάμε σε ένα μέρος.Αναποδογυρίζουμε τα λαχανικά για να στραγγίξουν. Έπειτα βάζουμε στο εσωτερικό τους από 1 κουτ.γλ. κοφτό ζάχαρη για να μην μας φαίνονται ξινά.
  2. Παίρνουμε από την ψίχα τους 2-3 κουτ.σ. σε ένα ξεχωριστό δοχείο και ανακατεύουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
  3. Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε καλά και το ανακατεύουμε με την μεγάλη ποσότητα ψίχας, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τις σταφίδες (εάν τις χρησιμοποιήσουμε), 4 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 1 κουτ.σ. κοφτή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  4. Γεμίζουμε τα λαχανικά (όχι όμως μέχρι πάνω γιατί το ρύζι διογκώνεται), κλείνουμε με τα καπάκια τους, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  5. Αδειάζουμε τις πατάτες στα κενά ανάμεσά τους, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας που κρατήσαμε αρχικά και αν μας έχει περισσέψει και γέμιση κανένα πρόβλημα, τι ρίχνουμε κι αυτή μέσα στο ταψί!
  6. Ραντίζουμε όλο το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε 2 ποτηράκια νερό και ψήνουμε στο φούρνο στους 180' βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 με 1 1/2 ώρα κι έπειτα γυρνάμε στον αέρα για άλλο ένα 20' λεπτο ώστε να πάρει χρώμα!!!



Αυτό ήταν όλο!
Καλή σας όρεξη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις