Γίνετε μέλος του blog μας

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Πορτοκαλένια γιαουρτόπιτα με γλάσσο σοκολάτας!

Τη γιαουρτόπιτα την έφτιαχνε πάντα οι μαμά μου σε μέρες που είχαμε κάποια γιορτή στο σπίτι και ήταν πολύ απολαυστική. 
Κι εγώ όμως την έκανα πού και πού όσο ήμουν φοιτήτρια. σε μικρότερη ποσότητα βέβαια καθώς ήμουν μόνη μου...
Αυτή τη φορά όμως ήθελα να δοκιμάσω μια πιο μοντέρνα εκδοχή της γι΄αυτό αντί σιροπιού έφτιαξα ένα σοκολατένιο γλάσσο όχι πολύ νερουλό για να δω εάν θα ταιριάξουν οι 2 γεύσεις.
Διαπίστωσα τελικά ότι ο συνδυασμός "κόλλησε" και σας την παρουσιάζω:

Υλικά:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 1 1/2 φλιτζ.τσ.ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 3 φλιτζ. αλεύρια για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες
  • 1κοφτό κουταλάκι σόδα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Για το γλάσσο:

  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα σε σταγόνες
  • 1 κοφτή κουτ.σ.άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε καλά το ένα κεσεδάκι γιαουρτιού μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τις βανίλιες.
  2. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε κι αυτά στη λεκανίτσα. . 
  3. Χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε κι αυτούς συνεχίζοντας το χτύπημα καλά.
  4. Ρίχνουμε στο δεύτερο κεσεδάκι γιαουρτιού τη σόδα, τα χτυπάμε καλά κι αυτά και τα προσθέτουμε στο μείγμα χτυπώντας συνεχώς.
  5. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Βουτυρώνουμε ένα μικρό προς μεσαίο στρογγυλό ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
  7. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς για περίπου 30 λεπτά με 3/4 της ώρας ελέγχοντας τακτικά στο κέντρο του γλυκού.
  8. Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Φτιάχνουμε το γλάσσο:Σε μια κατσαρολίτα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση μαζί με το βούτυρο.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει παχύρρευστο το γλάσσο
  11. Περιχύνουμε το γλάσσο στην επιφάνεια του κρύου γλυκού και αφήνουμε να στεγνώσει!
  12. Εάν θέλουμε έξτρα άρωμα πασπαλίζουμε λίγο ακόμη ξύσμα!
Σημ.:Δεν πρέπει να χαράξουμε τη γιαουρτόπιτα όπως θα κάναμε εάν την εμποτίζαμε με σιρόπι, καθώς δεν θέλουμε να περάσει πολύ σοκολάτα στο εσωτερικό της!



2 σχόλια:

  1. Είναι όντως νόστιμη και αφράτη! Μπορώ να πω μάλιστα ότι δεν είναι πολύ βαρύ γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας