Καλημερούδια μας!!!

Επέστρεψα!!!
Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος γιορτάσαμε πολύ λαμπρά στην Καρδιανή το χωριό μου το ''γεννέθλιον της Παναγίας'', ή αλλιώς την ''Παναγία Κιουρά'' που σημαίνει "Παναγία Κυρά'' . Στην Τήνο στις 8 του Σεπτέμβρη πανηγυρίζουν 2 ενορίες της Παναγίας Κιουράς σε δύο από τα πολύ όμορφα χωριά της, την Καρδιανή το χωριό που βρίσκεται ψηλά στο βουνό  με μια υπέροχη θέα στη θάλασσα και πλούσιο πράσινο και την Βωλάξ ή αλλιώς Βώλακας με το ιδιαίτερο τοπίο της που περιλαμβάνει γρανιτένιους βράχους ηφαιστειακής προέλευσης.
Έτσι λοιπόν τα νοικοκυριά ξεκινούν τις σχετικές ετοιμασίες 10 μέρες πριν! Καθαρίζουν, συγυρίζουν, ετοιμάζουν τα ''καλά'' τους, στολίζουν την εκκλησία που έχει την τιμητική της και κάνουν προετοιμασία για τα μαγειρέματα...
Την παραμονή δε της γιορτής, στρώνουν αποβραδίς συνήθως τα λευκά τους τραπεζομάντιλα και το καλό τους σερβίτσιο!!!
Τα σπίτια την ημέρα της γιορτής είναι ανοιχτά  μετά τον εκκλησιασμό για τους επισκέπτες -ξένους και γνωστούς- από το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ.Κόσμος μπαίνει κόσμος βγαίνει, κουβεντούλα, γέλιο, φαγητό, κρασάκι, τραγούδι...Φεύγουν αυτοί έρχονται άλλοι ξανά γέλιο, ξανά τραγούδι, ξανά κεράσματα...όλα έτσι όπως γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια, το πιο αγνά, από τους ανθρώπους που πια δεν βρίσκονται κοντά μας αλλά που μας βλέπουν από ψηλά και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε τις παραδόσεις  και τα έθιμά μας.
Οι λιχουδιές που παραθέτω από σήμερα και για 2 μέρες ακόμη είναι μερικές από το δικό μας τραπέζι, βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και συνοδευόμενες από πιο σύγχρονες...
Αυτές είναι:Παντζαροσαλάτα, πατατάτο, ντοματοκουπάκια, ρώσικη σαλάτα, συκωτάκια κοκκινιστά με μακαρόνια, χοιρινό φιλέτο, σαλάτα πολύχρωμη, πιπερόπιτα, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, τούρτα φρουί ζελέ πορτοκάλι, τούρτα φρουί ζελέ κεράσι και φρουτοσαλάτα.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα ορεκτικά:

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι:
  • Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα:
  • 3-4παντζάρια
  • 2 ξινόμηλα
  • 1 καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 3/4 κιλού στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τα φύλλα και τα βάζουμε να βράσουν.
  2. Ξίνουμε το καρότο, το πλένουμε και το κόβουμε σε ροδέλες.
  3. Καθαρίζουμε τα ξινόμηλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
  4. Μόλις βράσουν τα παντζάρια τα κόβουμε κι αυτά σε κύβους.
  5. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα ζαρζαβατικά, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, λίγο λάδι, αλάτι και τέλος το γιαούρτι.
  6. Ανακατεύουμε καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις